Italiaanse groentesoep (vegetarisch)

 
 
 
Ingrediënten voor 3 á 4 personen
 
  • 1 liter water of groentebouillon ( zie recept > Groentebouillon )
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 5 snoeptomaatjes  - in blokjes gesneden
  • 1 teentje knoflook - fijn gehakt
  • 75 gram groene linzen 
  • 250 gram Italiaanse roerbakgroenten ( b.v. prei, rode ui, courgette, rode paprika, wortel, bleekselderij )
  • 50 gram verse of diepvries doperwten 
  • 25 gram Italiaanse pasta schelpjes voor soep
  • 10 gram gierstvlokken
  • 1/4 theelepel gedroogde tijm of 1 takje verse tijm
  • mespuntje zout + peper
 
Bereiding
 
  1. Spoel de linzen af in een zeef onder de kraan tot het water helder is
  2. Verwarm de olijfolie in een grote soeppan
  3. Hierin de knoflook en tomatenblokjes zachtjes aanbakken
  4. Afblussen met water of groentebouillon
  5. Voeg nu de groene linzen toe 
  6. Soep aan de kook brengen en in 40 á 45 minuten zachtjes laten pruttelen tot de groene linzen tot puree zijn gekookt, tussentijds af en toe blijven roeren. (Je kunt dit eventueel wat versnellen door een blender te gebruiken)
  7. Voeg de Italiaanse roerbakgroenten, doperwten en pastaschelpjes hier aan toe en laat de soep 10 minuten sudderen ( als je diepvries doperwten gebruikt zorg dan eerst dat de soep weer aan de kook is )
  8. Voeg dan de gierstvlokken en tijm toe. Laat de soep 7 tot 10 minuten sudderen.
  9. Breng voor het serveren de soep zo nodig op smaak met zout en peper
 
 
Variatie
  • Vervang de doperwten door witte bonen b.v. cannellini bonen
  • Of 25 gram doperwten en 25 gram witte bonen
  • Voeg toe 2 aardappelen, geschild, en in kleine blokjes
  • Laat 1 laurierblad mee sudderen
  • Schep er op het eind 1 á 2 eetlepels groene pesto door
 
 
TIP!
Een heerlijk combinatie met versgeraspte Parmezaanse kaas en/of met een kaasstengel.
 
Kanttekening
Dit is de eerste keer dat ik gierstvlokken gebruik in een soep. Mijn soep ging in 1 keer op, ik weet dus niet of de soep nog eetbaar is b.v. de volgende dag.
 

 

Bijsluiter

Deze soep pas perfect bij mijn BB-methode, o.a. door de aanwezigheid van de mineralen ; mangaan en zink. Mangaan zorgt voor aanmaak van botten en kraakbeen. Een te kort geeft een ontstoken huid. Zink gaat veroudering en degeneratie (achteruitgang ) tegen. Een te kort geeft huiduitslag. Mangaan en zink versterken elkaar.

TIP!

Voordelen van bonen zijn o.a.

  1. Ze zijn goedkoop
  2. Ze bevatten 20 á 25 % eiwitten (  driemaal zoveel als rijst )
  3. Een goede bron van essentiële mineralen zoals fosfor, ijzer,magnesium en zink
  4. Rijk aan foliumzuur en andere B-vitaminen
  5. Cholesterolvrij en vetarm
  6. Glutenvrij

 

 

 

BIJSLUITER

GIERST

Gierst is glutenvrij en geschikt voor mensen die lijden aan coeliakie of tarwe intolerantie.

Gierst is een goede bron van mangaan en het bevat een bescheiden hoeveelheid voedingsvezels. Tevens bevat dit graan de mineralen fosfor, koper en zink.

Gierst heeft een milde smaak en is boterachtig. In mijn Italiaanse soep komt dit perfect van pas, het effect is roomachtig.

 

Contact

www.devoedingsapotheek.nl 0651988266 of 0206401708