Aardbeientaart RAW

 
 
 
Nodig springvorm doorsnede 19 cm  + vel bakpapier voor de springvorm
 
Ingrediënten voor de bodem
  • 50 gram walnoten
  • 10 dadels zonder pit
  • 2,5 eetlepels kokosolie - circa 25gram
  • snufje zout
 
Voor de roze laag
  • 150 gram cashewnoten- rauw
  • 50 gram zonnebloempitten
  • 150 gram (rauwe) honing *
  • 8 eetlepels kokosolie - circa 80 gram
  • rasp van 1/2 sinaasappel
  • 4 eetlepels sinaasappelsap
  • 220 gram aardbeien  ( + een paar aardbeien apart houden voor decoratie )
 
Voor de donkere laag ( middel )
  • 50 gram cashewnoten - rauw
  • 50 gram zwarte bonen - uit blik, afgespoeld en uitgelekt
  • 50 gram ( rauwe honing ) *
  • 50 gram pure chocolade 
 
Bereiding
  1. Maak een kom voor de roze laag. Week hierin de cashewnoten en de zonnebloempitten minimaal 4 uur in een kom met water. Maak een kom voor de donkere laag, week hierin de cashewnoten. ( De cashewnoten nemen vocht op en wegen daarna zwaarder. Het is daarom makkelijker om van te voren 2 kommen te maken )
  2. Zet deze in de koelkast. ( Een hele nacht mag ook. Je kunt dus de avond van te voren starten met de voorbereiding van deze taart.)
 
De bodem
  1. Leg een bakpapiertje op de bodem van de springvorm en vet de randen in met wat kokosolie
  2. Smelt de kokosolie op laag vuur.
  3. Doe de dadels en walnoten in een blender of keukenmachine en maal dit te samen tot een massa.
  4. Voeg de kokosolie en het zout toe en maal dit kort door de massa.
  5. Verdeel het mengsel over de bodem van de springvorm.
  6. Druk het geheel goed aan met b.v. de bolle kant van een lepel.
  7. Zet het weg in de koelkast. ( dit kun je al de avond van te voren klaar maken ter voorbereiding van deze taart.)
 
De roze laag
  1. Giet de cashewnoten en zonnebloempitten af en gooi het vocht weg.
  2. Smelt de kokosolie op laag vuur.
  3. Meng de noten en de zaden door elkaar in de keukenmachine, samen met de honing, sinaasappelrasp en sinaasappelsap.
  4. Voeg de aardbeien toe aan de massa.
  5. Laat de machine opnieuw draaien tot je een egaal mengsel hebt. ( circa 10 minuten )
  6. Voeg de afgekoelde kokosolie aan de massa toe.
  7. Laat het geheel draaien tot je een gladde massa hebt.
  8. Proef of het mengsel goed van smaak is.
  9. Voeg eventueel nog wat sinaasappelsap of honing toe.
  10. Schep de massa in een maatbeker.
  11. Voeg de helft van het mengsel over de bodem.
  12. Zet de maatbeker met het restant weg in de koelkast.
  13. Zet de springvorm nu in de vriezer voor circa 15 á 20 minuten
 
De donkere laag
  1. Giet de cashewnoten af en gooi het vocht weg.
  2. Meng de cashewnoten, de zwarte bonen en de honing in een keukenmachine tot je een egaal massa hebt.
  3. Smelt de pure chocolade au-bain-marie.
  4. Spatel de gesmolten chocolade door het mengsel.
  5. Haal de springvorm uit de vriezer en voeg dit mengsel bovenop de roze laag.
  6. Zet de springvorm opnieuw in de vriezer voor circa 10 á 15 minuten
 
De roze laag
  1. Haal de maatbeker uit de koelkast 
  2. Haal de springvorm opnieuw uit de vriezer en voeg de overige helft van het mengsel nu over de donkere laag
  3. Zet het geheel opnieuw in de vriezer ( nog steeds in de springvorm laten)
  4. Bedek de bovenkant af met zilverfolie.
  5. Laat de taart nu ongeveer 2 á 3 uur opstijven in de vriezer ( langer mag ook )
 
  • Daarna kun je de taart eruit halen en tot gebruik bewaren in de koelkast
  • Decoreer de taart met de achtergebleven aardbeien.
 
* Ik heb voor het bereiden van deze taart gebruik gemaakt van eucalyptus honing. Aan de geur moet je misschien wennen echter de smaak is caramelachtig en super zacht. In deze taart kwam de honing zeer tot zijn recht. 
 
 
TIP!
Gebruik je een grotere springvorm b.v. 22 of 24 cm. vermenigvuldig bovenstaande ingrediënten, zowel voor de bodem als de vulling, met anderhalf. ( 1 1/2 )
 
Wil je liever geen aardbeien maar frambozen? Ga dan voor het recept naar > Frambozentaart RAW
 
 

 

TIP!

Zowel de cashwnoten als de zonnebloempitten bevatten zetmeel. Zetmeel werkt o.a. als een bindmiddel in baksels. Je kunt dus in "raw" baksels hiermee je voordeel doen.

TIP!

Zwarte bonen hebben een donker tot zwart vel en romig vruchtvlees. In Groot-Brittannië worden ze veel gebruikt in zoete baksels o.a. brownies.

BIJSLUITER

Zonnebloempitmeel

Pluspunten
  • Een goede bron van het aminozuur lysine en onderdrukt daarmee het herpesvirus ( o.a. lipblaasjes)
  • En goede bron van plantaardig eiwitten 
  • Een waardevolle bron van zink en bevat tevens calcium, magnesium en ijzer 
  • Een hoog gehalte aan vitamine E
  • Bevat veel vezels
  • Goed alternatief bij notenallergie
  • Geen gluten
Minpunten
  • Rijk aan omega-6-vetzuren, vooral linolzuur en bevordert daarmee ontstekingen.*
  • Bij baksels die warmer worden dan 170 graden kunnen de goede vetten verbranden
Smaak: Licht nootachtig
 
Gebruik:  Vermaal zonnebloempitten in je keukenmachine en gebruik i.p.v. amandel- of hazelnootmeel. Maak er ook een variatie van bv half om half.
 

ConclusiePrima bloemvervanger. 

*Varieer met andere noten en pitten en eet naast de zonnebloempitten voldoende omega-3-vetzuren

Contact

www.devoedingsapotheek.nl 0651988266 of 0206401708