Amandeltaart (glutenvrij)

 
 
Ronde springvorm ( doorsnede 22 /24 cm.)
 

Ingrediënten

  • 250 gram amandelmeel
  • 130 gram gierstvlokken
  • 185 gram kokosolie of roomboter - op kamertemperatuur
  • 275 gram kokosbloesemsuiker of palmsuiker
  • 4 eieren - maat M
  • 3 theelepels (wijnsteen) bakpoeder
  • 2 theelepels fijngeraspte sinaasappelschil
  • 1 eetlepel fijngeraspte gember 
  • 1 eetlepel sesamzaad
 
Voor erbij keuze 1 of 2
  1. Griekse yoghurt ( zie foto boven ) met honing of abrikozenpasta ( > zie Abrikozenpasta )
  2. Frosting (zie foto beneden )
 
 
Ingrediënten frosting ( optioneel )
  • 100 gram ongezouten pistachenoten - weken in lauw water voor minimaal 4 uur, zo niet dan nog 3 eetlepels (plantaardige)melk toevoegen
  • 3 eetlepels (rauwe)honing
  • 1 citroen - nodig sap en rasp van een halve citroen
  • 1 eetlepel kokosolie
  • 50 pistachenoten - gehalveerd
 

Bereiding Amandeltaart

  1. Verwarm de oven voor op 160 á 170 graden ( afhankelijk van inhoud oven. Kleine inbouwoven 160 graden, grote oven 170 graden )
  2. Vet de springvorm in en bekleed de bodem met bakpapier
  3. Klop de boter en suiker, met een elektrische mixer, tot een licht en romig mengsel.
  4. Voeg de eieren één voor één toe en mix goed na elke toevoeging
  5. Voeg als laatste de verse gember toe
  6. Spatel nu het amandelmeel, gierstvlokken, bakpoeder en de fijngeraspte sinaasappelschil erdoor tot alles goed gemengd is
  7. Schep het beslag in de springvorm en strijk de bovenkant glad met de bolle kant van een lepel ( het beslag is iets dunner dan van een cake.)
  8. Bak de taart 45 tot 50 minuten ( controleer met een metalen pen, die je in het midden steekt, of deze er schoon uit komt )
  9. Leg er na 30 minuten baktijd aluminiumfolie overheen. ( taart kan snel donker worden )
  10. Haal de taart uit de oven en laat hem 10 minuten afkoelen in de vorm
  11. Verwijder de rand voorzichtig en plaats de taart vervolgens op een rooster.
  12. Als de taart goed is afgekoeld verwijder je de bodem van de springvorm
  13. Serveer de taart met de yoghurt met daarbij een schep honing of een schep abrikozenpasta
 
Keuze 2
 
 
 
 
Bereiding frosting ( optioneel )
 
  1. Pistachenoten weken in lauw water voor circa 4 uur
  2. Smelt de kokosolie op laag vuur
  3. Boen de citroen schoon onder een hete kraan 
  4. Rasp de schil- nodig de helft van de rasp
  5. Pers de citroen - nodig de helft van het sap
  6. Vermaal in de keukenmachine de pistachenoten met de honing, citroensap en rasp.( zijn de pistache niet geweekt voeg dan 3 eetlepels melk toe)
  7. Laat de machine een paar minuten draaien tot je een zachte, romige massa hebt
  8. Schenk nu de kokosolie bij dit mengsel en laat de machine nog even draaien tot de kokosolie goed is opgenomen.
  9. Proef en breng het eventueel op smaak met wat extra honing ( persoonlijke voorkeur )

 

Bestrijk nu de taart met de frosting en versier deze met gehalveerde pistachenoten
 
 
 
 
 

 

TIP!

Baksels van amandelmeel zijn vaak brokkelig. Door deze nu te combineren met o.a. gierstvlokken krijg je een smeuïg geheel. Daarbij zijn zowel amandelmeel als gierstmeel (vlokken ) glutenvrij. 

TIP!

Je kunt het beslag ook gebruiken om er muffins van te bakken. Bekleed dan een muffinvorm van 12 stuks ( inhoud 80 ml ) met papieren vormpjes. Verdeel het beslag hierover en de muffins zijn in circa 20 minuten gaar. Doe hier dan de frosting boven op. Leuk voor bij een high tea.

Bijsluiter

Deze taart past perfect bij mijn BB-methode, zit vol met goede voedingsstoffen zoals de mineralen fosfor, mangaan en zink.

Sesamzaad heeft een gunstige calcium-magnesiumverhouding namelijk 2:1. Sesamzaad reinigt de darmen, vooral de dikke darm, en bevat een hoog fosforgehalte.

 

Amandelmeel

Pluspunten

  • Rijk aan onverzadigde vetzuren
  • Bevat veel mangaan - zorgt voor aanmaak van botten en kraakbeen
  • Stabiliseert de bloedsuikerspiegel dankzij het mineraal chroom
  • Heeft nauwelijks effect op de bloedsuikerspiegel ( belangrijk voor diabeten )
  • Geen gluten

Gierstvlokken

Pluspunten

  • Geeft baksels een goudgele kleur en een boterachtige smaak
  • Bevat veel mangaan - zorgt voor aanmaak van botten en kraakbeen
  • Bevat tevens de mineralen fosfor en zink. Een te kort aan zink  geeft huiduitslag.
  • Een bescheiden hoeveelheid aan voedingsvezels
  • Licht verteerbaar
  • Geen gluten

Contact

www.devoedingsapotheek.nl 0651988266 of 0206401708