Brandend maagzuur

Brandend maagzuur komt meer voor dan je denkt. Eén of de vijf mensen hebben hier last van. Er gaan per dag vele doosjes maagzuurremmers over de toonbank. Mensen met brandend maagzuur mogen in principe alles eten en drinken. Wat bij de één de klachten verergert, geeft bij de ander geen problemen. Zoek voor jezelf uit waarvan jij de klachten krijgt. 
 
Belangrijk is om vooral de tijd te nemen om te eten. Kauw rustig en goed. In de mond begint je voorbereiding van de vertering van koolhydraten. Dit is belangrijk daar in je maag hoofdzakelijk eiwitvertering plaats vindt en geen koolhydraat- of vetvertering. Eet je te veel, van deze voedingsstoffen, te samen in één maaltijd dan ontstaan er rotting- en gistingsprocessen in je lichaam. Je kunt je lichaam een handje helpen door een lichter verteerbaar eiwitbron te eten.
 
Vóór je maaltijd moet je drinken. Grote hoeveelheden vocht tijdens het eten verdunnen het maagzuur en daardoor ontstaat er een slechte vertering van je voedsel. Wacht ook met drinken tot minimaal een halfuur na de maaltijd.
 
Eet fruit, bij voorkeur, twintig minuten vóór de maaltijd. Het in het maagzuur bevindende pepsine, dat de eiwitten verteert, is dan namelijk nog niet actief. Het maagzuur heeft daarmee weinig invloed op het fruit, waardoor dit minder snel gaat gisten.
 
 

 

Maagzuurremmer

Bijwerking maagzuurremmers.

Maagzuurremmers verstoren je darmflora, hierdoor ontstaan slechte opnames van vitamine's en mineralen. Tevens verstoren maagzuurremmers je calciumopname en hierdoor ontstaan zwakke botten.

 

Eerste Hulp!

Havermout

Havermout bevordert de productie van het maagslijm. Een lepel rauwe havervlokken bij acute zuurklachten remt het zuurbranden vrijwel direct.

Bijsluiter

Te kort; Bij brandend maagzuur is er sprake van een tekort aan de vitaminen B1, B3, B6 en B12. De mineralen calcium, magnesium en zink. De onverzadigde omega-3-vetten en de aminozuren gluthation en taurine. 

Voeding; Je kunt in principe alles eten en drinken. Belangrijk is om te weten wanneer je iets eet. Rauwkost kun je het beste vóór de maaltijd nemen. Eet fruit het liefst 20 minuten voor je maaltijd vooral; ananas, kiwi, mango, meloen, papaja, vijge en zwarte bessen.

Beperken; aardappelen( te veel zetmeel ), scherp voedsel, te gekruid voedsel, cafeïne, pepermunt, chocolade, koolzuurhoudende dranken, zwarte thee, rood vlees, vette voeding, zout en verpakte vleeswaren ( nitraat )

Vermijden;alcohol en geraffineerde suiker.

 

Fosfor

Dit mineraal wordt veel toegevoegd aan frisdranken, vooral COLA, en voorverpakte vleeswaren. Fosfor is zuurvormend. Een overschot aan fosfor kan zich uiten in spontane bloedneuzen.

Bepaalde combinatiesvan eiwitbronnen kunnen zwaar vallen, kosten veel energie en doen een grote aanslag op je spijsverteringsenzymen. Zware combinaties zijn vooral; 

  • Vlees en vis
  • Vlees en kaas
  • Vis en kaas
  • Soja en kaas
De ene eiwit is lichter verteerbaar dan de andere. Met lichter verteerbaar bedoel ik dat het minder energie kost om je eiwitten te verteren.
  • Groente is het lichtst verteerbaar
  • Vis is lichter verteerbaar dan gevogelte
  • Gevogelte is weer lichter verteerbaar dan vlees
  • Zachtgekookt ei is lichter verteerbaar dan een hardgekookt ei
  • Noten zijn lichter verteerbaar dan paddestoelen

TIP!

Paddestoelen kunnen door de aanwezige vezels bij de vertering voor problemen zorgen. Door de paddestoelen eerst te roerbakken en daarna in een keukenmachine fijn te malen, ontstaat een saus die gemakkelijker verteerbaar is. Met deze saus over b.v. groenten en/of rijst heb je een heerlijk gerecht op tafel.

Contact

www.devoedingsapotheek.nl 0651988266 of 0206401708