Hoge bloeddruk

Hoge bloeddruk komt meer voor dan je denkt. Er gaan per dag vele doosjes plaspillen over de toonbank.
 
Onze bloeddruk is van diverse factoren afhankelijk. In heel veel gevallen wordt zelfs de oorzaak niet gevonden. Hoge bloeddruk kan ontstaan door o.a. aderverkalking, ontstekingen, nierproblemen, stress, overgewicht of een combinatie van meerdere oorzaken. Een grote boosdoener is vaak stress. Echter wat de oorzaak ook is bepaalde eet- en leefgewoonten kunnen een positieve invloed hebben op je bloeddruk.
 
De mineralen kalium en natrium zorgen voor het in stand houden van de bloeddruk. Een disbalans tussen deze twee mineralen veroorzaakt problemen. Een tekort aan kalium en een te hoog niveau van natrium zorgen voor een hoge bloeddruk. Maar daarnaast is sprake van een natrium-kaliumpompje in elke cel, dat alleen goed functioneert met voldoende magnesium. Stress, in welke vorm dan ook, vraagt om veel magnesium. Er ontstaat gemakkelijk een tekort aan magnesium en daarmee gaat de bloeddruk omhoog.
 
 
 

Plaspil

Bijwerking plaspil

Doordat de nieren meer urine aanmaken, scheiden ze ook extra kalium af.

Een te kort aan kalium veroorzaakt o.a. 

  • spierslapte
  • vermoeidheid
  • hartkloppingen  
  • buikklachten

Eerste Hulp!

Neem 's-morgens een glas vers sinaasappelsap bij je ontbijt. Dit zorgt gelijk voor een goede opname van zowel kalium als ijzer.

 

Bijsluiter

Te kort; Bij hoge bloeddruk is er sprake van een tekort aan de vitaminen bètacaroteen ( provitamine A), B11, C en D. De mineralen calcium, kalium, magnesium, selenium en zink. De onverzadigde omega-3-vetten en het onverzadigde omega-9-vetzuur. Het aminozuur asparagine en de fytonutriënt OPC.

Voeding; Groenten vooral aardappelen, avocado, broccoli, koolsoorten, pompoen, tomaten, wortelen, alfalfa, gierst, quinoa, banaandruiven met pit, sinaasappel, gedroogd fruit en dan vooral abrikozen, dadels, krenten, pruimen, vijgen, eieren, gevogelte, mager rundvlees, vette vis, cashew-, para-, en pistachenoten, pijnboompitten, sesamzaad, paddestoelen, peulvruchten, alle kruiden, vooral peterselie,  olijf-, hazelnoot-, kokos-, en palmolie en knoflook bevatten deze te korten.

Beperken; alcohol, cafeïne, suiker, vet vlees, volle zuivelproducten, margarine, kant-en-klare producten en zout.

Vermijden; producten waarin veel natriumzout zit vooral ketjap, rookvlees, ham en bouillonblokjes, Vermijd tevens drop en zoethoutthee.

 

KALIUM

Het is bewezen dat kalium de bloeddruk verlaagt. ( beoordeeld door EFSA / European Food Safety Authority ) Belangrijk, want hoe lager je bloeddruk hoe langer je hart en je bloedvaten gezond blijven. Je hebt minder kan op een hartinfarct of een beroerte. Hoe kom je aan kalium, heel simpel door groenten en fruit tot je te nemen. Veel kalium zit in: aardappelen, bananen, tomaten en gedroogd fruit.

TIP!

Cafeïne bindt mineralen zoals, calcium, kalium en magnesium en bevordert daardoor o.a. botontkalking en hoge bloeddruk. Doe een klein beetje gemalen kardemom in de koffie. Waarom? Kardemom bindt de cafeïne, waardoor deze zich niet meer aan de bovenstaande mineralen kan binden. 

Bananenbrood

Zie recept 

Bananenbrood

Contact

www.devoedingsapotheek.nl 0651988266 of 0206401708