Overgang

Opvliegers: 'Is het hier nou zo heet of ligt het aan mij?'. Zomaar een vraag, gestelt door vrouwen in de overgang. Opvliegers horen daar 'gewoon' bij. Toch?

Opvliegers

Door de daling van de productie oestrogeen raakt de hypofyse van slag. Hypofyse is een gebied in je hersenen dat o.a. je lichaamstemperatuur regelt. Je lichaam denkt nu vaak dat je oververhit bent en zet meteen het afkoelingsmechanisme in werking. Zodra je lichaam merkt dat afkoelen niet meer nodig is, dan komt er een einde aan die opvlieger.

Hormonale disbalans

Als je hormonen in balans zijn heb je meer energie en je raakt gewicht kwijt. Echter wij vrouwen krijgen in de menopauze vaak te maken met hormonale disbalans. De grote boosdoener is het vrouwelijk geslachtshormoon; oestrogeen. Tijdens de menopauze zakt dit gehalte met wel 60%. Oestrogeen zorgt o.a. ervoor dat er vet wordt opgeslagen en is ook ontstekingsbevorderend.( verhoogt de kans op borstkanker ).  

Aankomen tijdens de menopauze

De meeste vrouwen worden zwaarder tijdens de menopauze. Dat is eigenlijk raar daar het gehalte van oestrogeen ver naar beneden gaat. Je moet dan in principe juist gaan afvallen....toch? De oorzaak van het aankomen is dat ook het hormoongehalte van progesteron afneemt, en wel met 90%. Dit hormoon zorgt juist voor je vetverbranding, zorgt ervoor dat je lichaam minder vocht vasthoudt en zorgt voor je spieropbouw.

Wat nu te doen 

De meeste huisartsen schrijven pillen voor die het oestrogeengehalte gaat verhogen. Echter dit veroorzaakt nog meer disbalans en je zult alleen maar meer aankomen. Oestrogeen is potentieel dikmakend bij een tekort aan progesteron. Je moet dus meer van het hormoon progesteron naar binnen zien te krijgen. Beide hormonen moeten weer meer in balans komen. 

Zorg dus dat je hormonen in balans zijn.

 

 

Bijsluiter 

Wat te doen bij opvliegers

Beweeg voldoende. Vrouwen die regelmatig bewegen hebben minder last van opvliegers. En als je dan toch nog een opvlieger krijgt dan duren ze minder lang. Let op wat je eet. Voedingsmiddelen en drankjes kunnen opvliegers uitlokken zoals heet of sterk gekruid voedsel, alcohol en cafeïne.

Maak meer gebruik van verse kruiden vooral salie. Salie heeft een positieve invloed bij opvliegers en (nachtelijk) zweten.

Bijsluiter Hormonale disbalans 

Advies

Neem voeding die rijk is aan vitamine A, vitamine B6 en vermijdt zoveel mogelijk suikers. Neem de goede vetten, vooral omega 3 vetzuren; vette vis, walnoot(olie), postelein, spinazie, waterkers en alfalfa.  

Vitamine A zit veel in: Zoete aardappelen, lever, spinazie, pompoen, spruiten, broccoli, wortelen, kersen, mango, abrikozen, appels, knoflook en volle zuivelproducten.

Vitamine B6 komt voornamelijk voor in eiwitrijke voeding zoals: Vis ( zalm, tonijn, haring ), hele granen ( volkorenpasta, ontbijtgranen ), zilvervliesrijst, walnoten, hazelnoten, macadamia's, avocado, linzen en bananen. .

 

OPVLIEGERS!

SOEP

Eet meer soep tijdens je overgang. Voordeel van soep is dat alle goede voedingsstoffen behouden blijven. Probeer eens mijn; 

Sweet potato soep met rode linzen

TIP!

Rode linzen hoeven niet geweekt te worden en ze zijn snel gaar, ze vallen uit elkaar tot puree. Rode linzen zijn mede daardoor zeer geschikt voor gebruik in soepen en sauzen. 

 

Contact

www.devoedingsapotheek.nl 0651988266 of 0206401708