Bramensap

Van de week was ik weer eens lekker bezig in de keuken. Ik wilde graag een nieuwe smoothie of shake maken, in ieder geval geen "groene', daar heb ik onderhand mijn buik vol van.
Eens kijken wat ik huis heb...hmm...lekker...blauwe bessen. Hier moet ik toch wel iets lekkers van kunnen maken. Door de kleur blauw komen er herinneringen naar boven...herinneringen aan lang geleden.
 
 
Vroeger gingen wij als gezin, mijn vader, moeder, broer en ik, erop uit om bramen te plukken. Daar ik ben opgegroeid in Den-Haag gingen wij vaak naar de Wassenaarse duinen of naar het park Clingendael. Wij namen emmers mee...en de bedoeling was om deze vol te krijgen...met bramen. En dat lukte meestal aardig, mijn broer en ik waren er best wel handig in, al zeg ik het zelf. We kropen gewoon door de struiken en die doorns konden ons niets schelen. Het ging tenslotte om het resultaat...emmers vol...vol met bramen. Dat wilde wij graag daar mijn moeder hier overheerlijke jam van ging maken...bramenjam. En als klapper op de vuurpijl...mijn vader maakte daar ook nog eens bramensap van. In de wintermaanden kregen wij op zondag een zelfgemaakte griesmeelpuddinkje met daarover heen...ja, je raadt het al...bramensap. Jammie! Dit hebben wij jarenlang gedaan.
 
Op een winterdag zaten wij binnen in de woonkamer...we deden wat spelletjes. Plotsklaps hoorde wij geplof...en nog een geplof...en nog één. Wij keken elkander aan maar geen van ons kon het geluid thuisbrengen. Ondertussen bleef het geplof maar door gaan. Mijn vader ging op speurtocht...daarachter volgde mijn broer...en ik was de hekkensluiter. Mijn vader deed langzaam de woonkamerdeur open...het geplof werd harder...het klonk nu meer als lichte knalletjes. Het geluid kwam richting keuken. Wij slopen door de gang...mijn vader opende de deur...heel langzaam... van de keuken. Het geluid klonk nu nog harder...dit geluid leek nu het meest op vuurwerk. Die knallen kwamen uit een keukenkastje...het kastje onderaan links. Mijn vader opende het kastje...en de inhoud van het kastje was pimpelpaars. O nee...de flessen bramensap...de deksel waren eraf geknald...het was gaan gissen. Daar ging ons lekkernij. 
 
Het grappige is dat ik van de week het hier met iemand over had. Deze persoon had ook een herinnering... een herinnering aan lang geleden. Maar dit betrof geen bramensap, dit ging over zelf ingemaakte zuurkool. Het geluid kwam dit keer niet uit de keuken maar uit de kelder...brrr, dat's nog enger. Wat bleek...de zuurkool was gaan borrelen, ook door het gissen, en de deksel van de stenen pot ging steeds een beetje omhoog. Zij hoorde nu het geluid, het geborrel van de zuurkool en de deksel die op en neer ging.
 
Je hoort of leest weleens wat geur van eten met je kan doen, het haalt o.a. herinneringen op...denk maar aan de geur van de gebakken appeltaart van Oma.  Maar zowel die persoon als ik hebben dit nu ook ervaren met geluid. Door mijn verhaal, het geplof van de bramensap, deed hem vervolgens denken aan het geborrel van de zuurkool in de stenen pot.
 
 
 
Mijn nieuwe shake...weleens waar met blauwe bessen, was heerlijk en ik heb het recept dan ook voor jullie op de site gezet. Uiteraard kun je deze ook met bramen maken.
Gelijk ook de shake in een nieuw jasje gestoken... vond ik wel zo leuk.
 
Ga voor het recept naar: 
 
Veel Bak plezier!
 
Liefs Cisca
 

 

Contact

www.devoedingsapotheek.nl 0651988266 of 0206401708