Hangop

 
Mijn vader is afgelopen juli 83 jaar oud geworden en hij komt nog met regelmaat, met zijn autootje, uit Den Haag naar Amstelveen gereden. Wij gaan dan saampjes, lopend, naar het winkelcentrum; koffie met een gebakje. Op zo'n dag halen wij altijd herinneringen op, we praten veel over vroeger, over mensen die ons o.a. zijn ontvallen. 
 
En zo hadden wij het afgelopen zaterdag over zijn moeder, mijn oma dus, en over mijn moeder. Hij had het vooral over het maken van hangop. Zijn moeder deed dit altijd met karnemelk. 'Met karnemelk?' was mijn reactie. Mijn vader gaf aan dat vroeger de karnemelk veel dikker was dan hedendaags. 'Maar Ma dan. Wat gebruikte Ma om hangop te maken?' vroeg ik. Ik hoop toch echt geen karnemelk, dacht ik. Mijn vader gaf aan dat mijn moeder yoghurt gebruikte. 
 
Eigenlijk wist ik dit wel, ik heb vroeger mijn moeder dit met regelmaat zien maken. Ze deed de yoghurt in een hiervoor speciaal doek en hing dit boven een kom. Vervolgens ging die kom in de koelkast voor enkele uren. Zodra mijn moeder dit weer uit de koelkast haalde dan zat ik er gelijk bovenop. Ik vond het net tovenarij. De yoghurt leek wel room geworden. 
 
Dit moet ik toch ook eens gaan maken. Waarom heb ik dit eigenlijk nog nooit gedaan. Eerlijk...ik weet het niet...waarschijnlijk gemakzucht. Je kunt nu alles tenslotte kopen dus waarom het nog zelf maken. Nu weet ik beter...het is veel lekkerder als je het zelf maakt.
 
En zo had ik het mijn vader over de hangop die mijn moeder altijd maakte. En van het één kwam het ander. Over al die lekkere toetjes; bramenpudding en karamelpudding. O, die karamelpudding, echt om je vingers bij af te likken. 'Weet je het nog Pa, karamelpudding met een grote dot slagroom er bovenop': zei ik.
Mijn vader begon hardop te lachen. 'Slagroom....nee meisje, dat was een dot hangop. Je moeder vond dat je al genoeg suikers binnen kreeg met al die puddinkjes die ze zelf maakte'. Nu breekt mijn klomp, dit heb ik nooit geweten. Wat een giller. Maar het belangrijkste van al; het was super lekker.
 
En zo heb ik afgelopen weekend zelf hangop gemaakt. Niet zoals mijn moeder het deed, om het hoekje kwam toch wat gemakzucht kijken. Maar het eind resultaat daar gaat het om; super lekker.
 
 
Wil je nu graag het recept kijk dan op  
 
 
Veel KOOK Plezier!
 
Liefs Cisca

 

Contact

www.devoedingsapotheek.nl 0651988266 of 0206401708