Gojibessenijs

 
 
Om ijs romig te maken heb je normaliter room nodig. Tegenwoordig vervangen wij de room door o.a. kwark of mascarpone. Wil je liever geen melk of kaasproducten gebruiken dan kun je je ijs ook romig maken door een banaan te gebruiken. Wil je je ijs een kleur meegeven dan kun je hier weer fruit aan toe voegen, denk dan aan aardbeien, blauwe bessen, frambozen of kersen. Persoonlijk vind ik het geheel te zoet worden. Mijn voorkeur gaat dan ook uit naar een minder overrijpe banaan of i.p.v. het overige fruit iets anders er aan toe te voegen; gojibessen. Daar gojibessen vaak te hard zijn is het aan te raden ze eerst te wellen. Ze worden dan heerlijk zacht en krijgen zelfs meer smaak. Je kunt ze nu, na het wellen, gemakkelijk pureren. Het vocht kun je trouwens heerlijk als thee opdrinken.
 
 
 
Ingrediënten
 • 1  (Rijpe) banaan ( hoe rijper de banaan des te zoeter het ijs )
 • Handvol gojibessen - circa 50 gram
 
Bereiding Gojibessen
 1. De gojibessen wellen
 2. Dit doe je door ze in een zeef te leggen. 
 3. De zeef zet je vervolgens boven een pan of schaal
 4. Boven op de gojibessen giet je gekookt water. 
 5. Je laat vervolgens de gojibessen een paar minuten zacht worden.
 6. Daarna pureer je de gojibessen met een blender of staafmixer
 7. Zet het gepureerde koel weg
Bereiding Banaan
 
 1. Pel de banaan en snijdt daarna de banaan in dunne plakjes
 2. Doe de plakjes in een diepvries bakje en zet het in de vriezer voor ca 4 uren
 3. Haal een paar minuten voor bereiding het bakje uit de vriezer
 4. Doe het fruit in een keukenmachine of gebruik een blender of staafmixer
 5. Pureer nu het fruit grof 
 6. Voeg een paar eetlepels gepureerde gojibessen hier aan toe ( afhankelijk van de kleur die je wilt bereiken...hoe meer gojibessen des te kleurrijker het ijs )
 7. Pureer nu het geheel, banaan en gojibessen, tot een gladde massa 
 8. Je kunt het ijs nu gelijk opeten of terug zetten in de vriezer tot wanneer je het wilt gebruiken ( haal voor gebruik ca 5 á 10 minuten van te voren het ijs uit de vriezer )
voorbeeld flexibele muffinvorm
 
TIP!
 1. Als je het ijs gelijk opeet kun je met een ijstang er 2 à 3 bollen er van maken
 2. Zet je het ijs terug dan is het handig om flexibele muffinvormpjes te gebruiken...heel handig om het ijs uit het vormpje te halen...5 minuten van te voren is dan ook meer dan voldoende.
 3. Gojibessenpuree over? Heerlijk door je yoghurt of kwark.

 

KALIUM

Het is bewezen dat kalium de bloeddruk verlaagt. ( beoordeeld door EFSA / European Food Safety Authority ) Belangrijk, want hoe lager je bloeddruk hoe langer je hart en je bloedvaten gezond blijven. Je hebt minder kan op een hartinfarct of een beroerte. Hoe kom je aan kalium, heel simpel door groenten en fruit tot je te nemen. Veel kalium zit in: aardappelen, bananen, tomaten en gedroogd fruit.

BIJSLUITER

Vitamine C

Eet 1 á 2 uur voordat je gaat slapen geen fruit meer. Vitamine C stimuleert het wakker blijven. Daarintegen als je 's-avonds gaat sporten of moet werken, kun je ze juist wel nemen. Een banaan nemen voor het slapen gaan, is een fruit die je als enige uitzondering wel kunt nemen. 

Contact

www.devoedingsapotheek.nl 0651988266 of 0206401708