Spruitjessoep met zoete ui en rode peper

 
 
Het geheim van een goede soep is dat je allerlei verschillende smaken proeft. Alleen de spruitjes in deze soep zou saai zijn. Spruitjes zijn bitter van nature. Vandaar de combinatie met zoet, zuur en pittig. Je mond wil afwisseling. Maar niet alleen je mond...ook je ogen.
 
Voor 4 personen
 
Ingrediënten
 
 • 500 gram spruitjes - schoonmaken en halveren
 • 1 zoete ui - fijn snijden
 • 1 rode peper - zaadjes verwijderen en fijn snijden - helft voorin de soep en helft voor garnering
 • 1 eetlepel roomboter of kokosolie
 • 3/4 liter groentebouillon - voorkeur zelfgemaakt
 • 1 á 2 eetlepels limoensap 
 • 25 gram pijnboompitten - licht geroosterd
 • mespuntje zout en zwarte peper
 
Bereiding
 
 1. Roomboter of kokosolie verhitten in een grote (soep) pan
 2. Zoete ui en de helft van de rode peper hierin fruiten
 3. Spruitjes toevoegen, blijven roeren, en 2 minuten meebakken
 4. Groentebouillon erbij schenken, het geheel aan de kook brengen, en circa 20 minuten zachtjes laten pruttelen tot de spruitjes gaar zijn
 5. Met de blender pureren tot een gladde massa ( optie; Haal eventueel enkele spruitjes uit de pan en voeg die later aan de massa weer toe )
 6. Limoensap en naar smaak zout en peper toevoegen
 7. Soep verdelen over 4 kommen en garneren met fijngesneden rode peper en de geroosterde pijnboompitten
 
Variatie
 1. Garnering 1: Vervang de pijnboompitten en rode peper door gebakken stukjes spek en wat blaadjes tijm.
 2. Garnering 2: Vervang de pijnboompitten en rode peper door mijn zelfgemaakte kaas croutons zie recept > Aardperen-Kikkererwtensoep
 3. Speciaal voor kinderen: Vervang de pijnboompitten en rode peper door bananen-kokosballetjes*. ( Volwassenen vinden dit trouwens ook erg lekker )
 
 
* Recept bananen-kokosballetjes
Verwarm 1 á 2 bananen, met schil en al, in water. Zodra het water kookt zet je het vuur laag. Na 20 minuten haal je de bananen uit het water en pel je deze. 
Prak de bananen in een diep bord en draai er kleine balletjes van. Maak tussen het draaien door je handen nat zodat het geheel minder kleeft. Rol daarna de balletjes door de gemalen kokos. Leg nu enkele balletjes in een soepbord en schenk de soep voorzichtig in het bord. (Je kunt uiteraard ook gelijk door de geprakte bananen de kokos mengen en dan balletjes draaien)
 
 

BIJSLUITER

Spruitjes zijn megagezond. Ze zitten vol goede voedingsstoffen zoals vitamine C, E en K en de mineralen fosfor, kalium, mangaan en ijzer. Tevens is het een goede bron van proteïne en bevat het een behoorlijke hoeveelheid vezels.

Spruitjes zijn goed te combineren met o.a. kaas, kastanjes, kerrie, komijn, kokos, spek en tijm. Maar ook met noten en zaden zoals cashewnoten, pijnboompitten en walnoten.

De meeste van ons vinden echter de spruit te bitter. Combineer de spruit dan met iets zoets zoals; appel(moes) of banaan.

TIP!

Spruitjes zijn een detoxgroente, ze reinigen je lichaam. De fytonutriënten glucosinolaten die worden aangetroffen in spruitjes zijn daar in grote mate verantwoordelijk voor. Glucosinolaten worden krachtiger wanneer je de groente bewerkt zoals snijden en/of koken. Je kunt dus gerust de spruitjes 's-morgens al schoonmaken en halveren en pas veel later de soep bereiden. Daarbij blijven nog eens alle goede voedingsstoffen behouden in de soep.

 

Contact

www.devoedingsapotheek.nl 0651988266 of 0206401708